
Hur lagar man en smashburgare?
Share
En smashburger tillagas genom att en boll av köttfärs (ofta nötkött med hög fetthalt) pressas direkt på en het stekyta. När köttet pressas ut bildas en stor stekyta som ger en intensiv karamellisering, den så kallade maillardreaktionen. Detta skapar en krispig och smakrik skorpa. Till skillnad från tjockare burgare där saftigheten kommer inifrån, bygger smashburgaren sin identitet på kontrast mellan krispighet och saftighet.
Det här är burgaren för dig som gillar tunna lager med kraftig stekyta, smält ost, smörstekt bröd och en smakbalans som slår det mesta.
Hur steker man en Smashburgare?
Lägg köttbollen i mitten av stekpannan och använd ett smashjärn för att trycka till den ordentligt. Salta och peppra burgarna och låt dem steka tills köttsaften börjar trängas igenom på ovansidan. Detta brukar ta ca 1-2 minuter och därefter vänder du på burgaren. Huvudsaken med en smashburger är att ha en het stekyta för att skapa ett krispigt yttre och ett mjukt inre.
Vilken färs är bäst till Smashburgers?
I en smashburger är det bäst att använda sig av nötkött med minst 20% fetthalt. Bäst är att ha högrev men det går även att kombinera med mald ryggbiff, bringa eller entrecote. Självklart använder Gotland Smash det bästa köttet, lokalt från Gotland.
Smash med Lokalt Hantverk
På Gotland finns en foodtruck som verkligen tagit smashburgerkonceptet till hjärtat, Gotland Smash Foodtruck. Sedan starten 2022 har de hyllats för sina hantverksmässiga, gotländska tolkningar av den amerikanska klassikern.
Med sin bas utanför Stora Coop i Visby serverar de smashburgare tillagade med gotländskt nötkött, potatis-briochebröd och såser som är otroliga och unika. Oavsett om du är en burgarfantast eller om du bara vill fatta hypen med smashburgers är Gotland Smash Foodtruck värt ett besök.